RAKU – story

posuda-majstora-tanaka-sokel-xvi-vek

Na studijama u ItalijiComune di Faenza,  sasvim sam slučajno upoznao sredovečnog čikicu, japanca, XVI-tu generaciju iz porodice RAKU. Na moju veliku žalost, nisam bio u prilici (nisam bio obavešten – kao neki) da znam ko je skromni i simpatični čikica, koji stalno za vreme odmora pritiska dugmiće na automatu za espresso, očajnički pokušavao da svoju zamisao realizuje. Da sam to znao – kleknuo bih ispred dotičnog automata, u duhu prekaljenog borca, i čoveku ukazao dužno poštovanje – naklonom!

RAKUYAKI ili RAKU je forma tradicionalne japanske grnčarije karakteristična za proces pečenja na niskoj temperaturi, koja rezultuje porozne predmete. Iz užarene vatre, predmeti se vade dok su još usijani, prebacuju se u posude koje su napunjene organskim materijama (papir, piljevina, suvo lišće), trenutnu redukcionu vatru izazivaju i ceo komad boje u crno. Zatim se komadi vade i u vodi, trljanjem dovedu do svog, pravog izgleda.

crna-raku-posuda-za-cajkuroroka-tiprad-ateljea-chojiro-azuchi-momoyama-period-xvi-vek-httpcommons.wikimedia.orgwikiimageblack_raku_tea_bowl.jpg

Termin RAKU potiče iz vremena Šoguna vezan je za ceremoniju čaja i karakteristične posude za njeno konzumiranje. Nastao je u gradu Kyoto-u od strane Raku familije, dinastija poštovana po posudama kako za čaj tako i za posudnu keramiku prevashodno vezanu pod velikim uticajem Zen-a.

U XVI veku, prvi od tih grnčara, Korejanac Chojiro, pod japanskom vlašću, za vreme Momoyama perioda (1573-1615) slovi za rodonačelnika tehnike jer po narudžbini majstora čaja počinje izradu posuda – šolja za čaj. Možemo reći da je nastanak pravca RAKU WARE, pojam za pojedinačne posude za čaj vezan za samu ceremoniju čaja.

Zbog izolovanosti ostrva kao i istorijskih zbivanja vezana za Japan, tek posle II Svetskog rata priča o Raku tehnici počinje da se širi kako na zapad tako i u celom svetu.

Zahvaljujući doajenu britanske i svetske keramike Bernard-u Leach-u koji zajedno sa Velikim Shoji Hamadom uspostavljaju nove standarde u savremenoj keramici od presudnog uticaja kako za njihove zemlje tako i za razvoj umetnika u čitavom svetu. Veliki uticaj na RAKU tehniku je ostavio takođe,doajen savremene američke keramike, Paul Soldner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na prvoj godini studija sam imao koleginicu japanku koja mi se pohvalila da je nasledila od svoje bake Raku posudu čuvenog Ogate Kenzana koja već nekoliko vekova se u njihovoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Podatak me je veoma obradovao a takođe i nju, da neko poput mene ima dosta informacija o proslavljenom Ogati Kenzanu, sinu čuvenog japanskog slikara Ogate Korina.