RAKU –JAKI

 

Madam Ecuko Cunozaki , supruga ambasadora Japana

Velika čast za naš studio učinjena je dolaskom grupe žena iz Japana na čelu sa Madam Ecuko Cunozaki suprugom ambasadora Japana u Beogradu.

Povod za dolazak u naš studio žena iz Japana  bile su aktivnosti našeg tima kao i poklapanje sa prezentacijom japanskih tradicionalnih umetnosti ikebane, kaligrafije i ceremonije mirisa, održane u Domu omladine.

Dugi niz godina održavamo prezentacije tradicionalne japanske keramičke tehnike RAKU-a . U pripremnom periodu  radionice, za žene iz Japana, trema i neizvesnost oko detalja je bila na najvišem mogućem nivou.

Nismo znali koliko su informisane i da li su imale iskustva sa RAKU-om. Stoga, tokom pripreme, obratili smo pažnju na najsitnije detalje radionice kao nikada do sada.

Neizvesnost oko vremenske prognoze, poteškoće oko parkiranja u našem kraju zbog guste naseljenosti, određeni detalji vezani za proces pečenja i kako  predvideti baš sve neophodne potrebštine tokom rada, samo su neka od pitanja koja su  bezmalo odzvanjala u našim glavala.

Tradicionalno veoma skromne, jednostavne , lepo vaspitane i zainteresovane do kraja da isprate ceremoniju procesa RAKU-a, gospođe su nas opčinile i ukazale na to kakvi treba da budemo svi koji živimo na ovim prostorima.

Verovatno zbog prevelike posvećenosti da nam radionica baš uspe i da se ne obrukamo ni u jednom sitnom detalju, sve se poklopilo u superlativu, počev od vremena koje se samo moglo poželeti!

Posude i glazure koje smo pripremili, potrudili smo se da baš budu u duhu Japana.

Nismo želeli da preterujemo sa tradicionalnom recepturom, vezano za rani period RAKU-a kao i različitim tehnikama dekoracije,već jednostavim i prepoznatljivim glazurama i formama posuda za čaj.

Tokom odabira posuda obratili smo pažnju na njihove pokrete kojim drže posude, jedinstveni i za nas atipični, sve u duhu Japana!

Sa toliko pažnje su analizirali posude da sam u momentima bio u neizvesnosti i nedoumici da im nije  po volji. Međutim, studiozni pristup, vizuelni karakter i dodir same posude za mene su ostavile najjači utisak tokom trajanja čitave radionice.

Na kraju, otvaranje peći, redukcija i želja da što pre dočekamo da proces odradi svoje, rezultirao je više nego sa uspešnim posudama koje su naše gošće dobile!

Još jednom, čast nam je bila ugosti grupu žena iz Japana u našem studiju!

543353_439713349407821_1538340378_n