PRESS RELEASE 15. BIJENALA KERAMIKE BEOGRADA

aleksandar-kucina

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) i Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ove godine organizuje

15. Bijenale keramike Beograd.

Otvaranje izložbe: 26.12.2009. godine u 19 časova

Mesto održavanja izložbe: Kuća Legata, Knez Mihajlova 46

Radno vreme :

radnim danima: 13 – 19 časova; vikendom: 11 – 15 časova

aleksandar-vac

Ova manifestacija je tradicionalna, održava se jubilarni petnaesti put i predstavlja pregled likovne scene u najvećim dostignućima umetnika – keramičara iz Beograda kao i keramičara koji su njihovi gosti.

Bijenale keramike Beograda se održava od  1978. godine u organizaciji ULUPUDS-a (Odbora sekcije keramike, koji je i Savet bijenala) s ciljem da na kvalitetan i nov način prezentuje savremena stremljenja keramičkog umetničkog stvaralaštva autora koji žive i rade u Beogradu.

Učestvuje 39. autora keramike, medju kojima su najznačajnija imena keramike Srbije, kao i mladi stvaraoci sa delimo koja su nastala u poslednje dve godine.

Tokom izložbe organizovaće se niz propratnih manifestacija, radionica,video projekcija i stručnih predavanja.

igor-sabados

15. Bijenale keramike Beograd će se održati od 26. decembra 2009.- 15.januara 2010.godine u Kuci legata, u Knez Mihailovoj br. 46.

15. Bijenale keramike Beograda će imati četiri  propratne manifestacije. Gostovanje makedonskog keramičara Filipa Fidanovsklog sa eksponatima na keramičkim pločama, izložba Srbobrana Kilibarde, člana sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla,  sa eksponatima u staklu.Gostovanje Vojvođanske keramike sa eminentnim imenima keramike i autorska izložba „ Čutura – umetnost na kolu“.

radenko-adnadj

Tokom Bijenala održaće se niz predavanja: Milice Bubanje o tehnici srebrne gline, predavanja Ane Sladojević i Marije Ličine o afričkoj keramici, Valentine Savić o erotici u keramici, kao i video prezentacije: Lane Rakanović, Filipa Fidanovskog, Ivana Albrehta, Olgice Kucine Jelić i Aleksandra Kucine.

Napominjemo da će 15. Bijenale keramike Beograda biti organizovano na visokom nivou, očekuje se veoma dobra posećenost od strane stručne publike , ljubitelja keramike , svih relevantnih medijskih kuća i štampanih sredstava javnog informisanja i nadamo se da ćemo biti u situaciji da sledeće organizujemo kao međunarodno.

r-2

Savet izložbe:

Mihajlo Petrović – predsednik Saveta,  Marica Jovićević Petrović,  Lana Tikveša, Biljana Rakić,  Ivana Batalo Savić,  Tatjana Dejanović,  Danijela Golubović Zečević, Maja Škaljac Stanošević, Aleksandar Kucina,  Ivana Rackov, Radenko Adnađ,

Žiri za nagrade:

Mirjana Isaković, Branislav Stajević, Dragana Palavestra, Katarina Lazić Vasiljević, Milan Blanuša

Kustos izložbe: Maja Škaljac Stanošević

Dizajn znaka ULUPUDS-a : Nikola Masniković