Manastir posvećen Vaskrsenju Hristovom u Kaću

 

DSC_0012

Često nas pozovaju različiti ljudi sa različitim potrebama, da odgovorima na pitanja,za određenom asistencijom ili da pomognemo  pri radu.Tako je i ovog puta, ljubaznošću g-dina Sime iz Bačke eparhije, usledio poziv da posetimo njihov novizgrađeni ženski manastir u Kaću. Mnogo nas je zaintrigirala njihova ideja da pokrenu radionicu keramike u manastiru.

Obzirom na naše aktivnosti tokom nedelje,krenuli smo za vreme vikenda,tačnije, juče na put.

DSC_0014

Tokom našeg dugogodišnjeg rada i prevashodno opredeljenja da širimo misiju o keramici,bili smo prijatno iznenađeni pozivom. Moram da priznam da nije baš česta pojava u Srbiji da se prvo izgradi novi manastir a kao drugo, da u sklopu svojih aktivnosti poseduju kompletnu opremu za keramiku!

DSC_0027

To je bio glavni povod da se momentalno odlučimo i posetimo sestrinstvo manastira Vaskrsenje Hristovo .

 

DSC_0029

Na putu za Novi Sad, kod izlaza za Kovilj,pa prema Šajkašu put vodi dalje ka mestu Kać.Na samom ulazu u mesto nalazi se ovaj,novoizgrađeni hram nestvarne lepote!Prvo vas opčini ulaz u hram,sa velelepnim mozaicima,po čemu je ovaj manastir prepoznatljiv.Predivno uređeno dvorište sa mnogo detalja,zidine koje po rečima  igumanije Porfirije su kombinacija više različitih opeka među kojima se vidno izdvaja opeka rađena za vreme Marije Terezije. Ploče po kojima gazimo,ivičnjaci,stručno tretirane zelene površine, prosto sve je dovedeno do savršenstva.

Igumanija Porfirija,energična grkinja koja zrači neizmernom dobrotom, sa završena dva fakulteta,misionarski se zatiče u Srbiji i nakon dugih godina službovanja sa neizmernim trudom i pomoći Episkopa Bačkog, g-dina dr.Irinije Bulovića, podiže ovaj prelep hram.

Kako nam je ispričala,njena ljubav prema keramici datira još iz studentskih dana, kada je krišom provodila vreme gledajući u Atini izloge pune keramike, posećivala je izložbe na kojima su umetnici prezentovali svoja umetnička dela u keramici.Od tada, stalno pokušava da u svoj kreativni rad koji je prevashodno vezan za ikonopisanje,vez i izradu mozaika,pridoda i ljubav koju gaji od detinjstva prema keramici.

DSC_0049

Pre dvadeset godina nabavlja keramičku peć a tokom godina i dekorativne materijale.

Prostor u kome je smeštena radionica mozaika i keramike je veoma inpresivna.Obzirom da je rad sa glinom još u povoju a da narudžbine mozaika svakodnevno pristižu,kako kaže Igumanija Porfirija, ima mesta u manastiru i za eventualno proširenje.

Obzirom da im predstoji podizanje nove crkve i da u budućnosti očekuju veći priliv vernika i turista postoji mogućnost da uspostavimo saradnju. Počeli smo da testiramo dekorativni materijal koji su prikupili tokom ovih godina i nadamo se da je ovo početak divne saradnje .Kako reče Igumanija Porfirija, obavezno će posetiti naš studio tokom predstojećih meseci.

DSC_0031

Planiramo RAKU radionicu sa monahinjama kao vid edukativne saradnje uz stručnu asistenciju koju pružamo.