Livenje i livačke mase

naslovna-livenje

 

Livenje u gipsanim kalupima je tehnika multipliciranja, umnožavanja keramičkih predmeta.

Karakteristično za sve keramičare je da koristimo dve vrste kalupa: za liveću masu ili kalupe za tkz. kvečovanje(tehnika ručnog utiskivanja gline u gipsane kalupe).

Zbog čega koristimo gipsane kalupe? Gips je mineral, po svom sastavu kalcijum sulfat. Njegova prednost je u tome što se veoma lako obrađuje. Dobra strana je što je jeftin i najvažnija uloga mu je hidroskopnost – upija vodu.

 

Za izradu većih serija potpuno istih proizvoda (šolje, flaše, vaze, šuplje posude svih vrsta) koristimo livaću masu uz pomoć gipsanih kalupa.

Liveću masu možete pripremiti na dva načina: lakši i teži. Lakši je da odete do prodavnice, kupite džak liveće mase u prahu, dodate elektrolit (soli Natrijuma – karbonat, silikat, fosfat), malu kolučinu vode, sve to izmešate i pristupite radu.

Drugi, teži način je da sami pripremite masu, odgovarajući Vašim potrebama i da takođe prionete radu. Prednost kod livećih masa je što u samom startu masu, ako želite, možete da obojite u boje Vama prihvatljivim. To postižemo dodatkom određene količine (proporcioni sadržaj) bojitelja (uglavnom oksidi ili farb – kerperi).

Livenje u gipsanim kalupima je proces koji traži  ispitivanje i prilagođavanje kako samim masama za livenje tako i načinima i izradama gipsanih kalupa.

Obzirom da se Univerzijada polako zahuktava, da se očekuje veliki broj stranih posetilaca, tako i keramičari u svojim ateljeima pripremaju odlivke za ponudu suvenira i drugih reprezentativnih proizvoda .

 

Ova tema je veoma značajne te ću u narednim tekstovima više pisati o masama i gipsanim kalupima.

Šta ti misliš o tome?