Izložba italijanske majolike

1264094307943_Alzata_con_allegoria_della_Giustizia_maiolica_Faenza_MIC

Novu kalendarsku godinu Muzej primenjene umetnosti počinje jednim internacionalnim projektom Adriatic Ceramics System, u okviru međususedskog programa INTERREG, koji finansira Evropska Unija. Cilj ovog projekta, čiji je deo i izložba, je širenje znanja iz istorije i kulturnog nasleđa keramičke proizvodnje na tlu Italije i susednog Balkanskog poluostrva.

0001

Projekat je podeljen na više odvojenih aktivnosti, od sačinjavanja baze podataka keramičkih predmeta i bibliografskih jedinica iz jadranske regije, konzervacije i restauracije keramike, popisa objekata sa keramoplastičnim ukrasima i keramičke skulpture na otvorenom, do izlaganja i publikovanja dobijenih rezultata formiranjem zajedničke izložbe.

piatto-ceramica-faentina

Projekat Adriatic Ceramics System se završava izložbom pod nazivom Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike koja ce biti postavljena u Muzejima u Faenci i Grotalji u Italiji, i u Muzejima u Zagrebu i Beogradu u prvoj polovini 2008. godine. Nosilac projekta je Internacionalni muzej keramike u Faenci, Italija, a osim MPU iz Beograda, u projekat je uključen i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba.

ceramiche_di_Faenza_piatto_con_figura_femminile

Povodom gostovanja ove izložbe iz Italije Muzej primenjene umetnosti je paralelno priredio izlozbu Italijanska majolica, Original – kopija.

12665IMG_0100-375x500

Ovo je idealan trenutak da Muzej pokaže publici izvanrednu kolekciju italijanske majolike koju poseduje. Kolekcija koju čine tanjiri, činije, bokali, albareli, hidrije, keramičke pločice… sastoji se od trideset predmeta, izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16-19. veka (Deruta, Montelupo, Venecija, Faenca, Rim, Ferara, Doca).

c957732f-c0ed-442a-b34e-085a3e6e857b

Izložbu prati poseban katalog autora mr Milice Krizanac, čiju realizaciju je podržao Italijanski institut za kulturu iz Beograda.
Izložbe Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike i Italijanska majolika, Original – kopija, traju od 12. februara do 12. marta 2008. u Muzeju primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18.

0014_-_piatto_pavona_40_cm