Čajnici

cajnici-1

Zimsko vreme je na pomolu i prava prilika da se prave čajnici!

Kao u predhodnom tekstu već sam govorio o glini. Šta reći a ne uvrediti srpsku industriju keramike koja zapravo i ne postoji, gledajući proizvodnju osnovnih materija u koje spada i gline.

Malo je sramotno da imamo toliko kvalitetnu zemlju, gledajući geološku mapu, a prerada i priprema iste je rezervisana samo za industriju pločica i sanitarija.

Pa kada nema ništa drugo i nemačka glina je izvanredna! Šalu na stranu, stvarno je izvanredna! Moja najbolja preporuka za upotrebne predmete koji se peku na višim temperaturnim opsezima.

Da malo dolijem ulje na vatru, godinama kuburimo sa kvalitetnim glinama.Stalno nalazimo nove,koje treba ispitati, prilagoditi se njoj i našim dekorativnim materijalima.Sa nemačkim,tačnije,CREATON, više od deset godina rada, glina je konstantno ista!

Da ne govorim o armiji očajnika koji  pokušavaju da se  finansijski okoriste prodavajući razne smeše vode i blata, veoma lošeg kvaliteta.

Čajnik je kompleksan proizvod grnčarije i obično se vezuje za iskusnog keramičara ili grnčara. Osnova za čajnik – da znamo njegovu zapreminu kao i oblik. Na temu oblika su čitave studije napisane pa da baš ne trošimo vreme uzalud.

Ovim putem sam isprobao novu dekorativnu tehniku i mislim da još može na ovu temu da se eksperimentiše.